sâmbătă, 21 decembrie 2013

Miting la Sînmartin 21 dec 2013 - ora 14:00

Update - 21.12.2013 - 18:10Mitingul a inceput dupa orele 14.
La acest protest au participat cca 500-600 persoane din comuna Sînmartin si din Oradea.
Mitingul a debutat cu un discurs civilizat al edilului sef al comunei Sînmartin, domnul primar Lucian Popus. Discursul, pe alocuri prea civilizat, a subliniat faptul ca locuitorii acestor meleaguri doresc sa-si continue viata de pana acum in conditiile existente in prezent, beneficiind de efectele tamaduitoare ale apei termale, direct si indirect.

"... acea apa facatoare de minuni, acea  apa vindecatoare, acea apa pe care Dumnezeu ne-a dat-o si pe care dorim sa o lasam mai departe acolo une ii este locul, sa fie si la cei care vor veni dupa noi, generatiei urmatoare"

Primarul comunei Sînmartin a afirmat ca se alatura protestatarilor deoarece deoarece la momentul depunerii juramantului, pentru a 3-a oara, s-a angajat sa respecte Constitutia, legile tarii si sa contribuie la bunastarea comunitatii al carui reprezentant a fost ales. edilul comunei a mai afirmat ca este alaturi de locuitorii de pe acestte meleaguri pentru ca doreste sa dea un semnal celor care "... doresc sa ne vada, pentru cei care doresc sa ne auda si trebuie sa ne auda".
Primarul Popus a reamintit in continuoare faptul ca:
"... niciodata, va spun niciodata nu o sa admitem ce ne-a dat Dumnezeu sa fie luata de altii"
Primarul a mai afirmat ca este constient de faptul ca bogatiile subsolului apartine statului, dar a reamintit faptul ca statul nu este guvernul ci poporul este statul si astfel poporul este cel care ar trebui sa decida.
Edilul nu i-a uitat nici pe cei care sunt beneficiarii acordului petrolier pentru perimetrul EX-3 Baile Felix, NIS, (firma de buzunar a celor de la Gazprom) transmitandu-le faptul ca sunt buneveniti la Sînmartin, oricand dar numai daca vin in vizita sau la tratament, in rest nu au ce cauta pe aceste meleaguri. Popus le-a transmis celor prezenti faptul ca nu se va emite nici un aviz din partea primariei pentru demararea explorarii-exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei Sînmartin, pana nu va consulta locuitorii comunei, cu privire la faptul daca acestia doresc sau nu ca pe teritoriul comunei sa existe sonde de extractie sau nu.

(Dupa cum se cunoaste, "cel mai perfect om al judetului Bihor" reprezentantul guvernului in teritoriu, pentru judtul Bihor, a atacat toate hotararile consiliului local Sînmartin cu privire la interzicerea explorarii-exploatarii gazelor de sist. Prefectul a atacat in contencios administrativ si cele doaua hotarari de consiliu referitor la Referendumul la care locuitorii comunei ar urmat sa raspunda la intrebarea daca doresc ca pe teritoriul comunei sa se exploreze-exploateze gaze de sist.)

La aceasta manifestaie, conform spuselor primarului, au fost invitati toti parlamentarii judetului Bihor, pentru ca nu s-a dorit politizarea acestei actiuni, insa numai Dl. senator Gavrila Ghilea, fost prefect de Bihor, a onorat asistenta cu prezenta s-a.
Dl. senator Ghilea printre putinii politicieni din Romania care a incercat sa opreasca o iminenta catastrofa ecologiica in Baile Felix. cchiar inainte ca aceasta sa fie pecetluita de hotararea de guvern care da unda verde celor de la NIS pentru demararea exlorarii-exploatarii gazelor de sist in perimetrul EX-3 Baile Felix.
In scurtul discurs rostit de Gavrila Ghilea, in fata celor prezenti in parcul central din Sînmartin, a repetat acelasi lucru ca si primarul comunei si anume faptul ca bogatiile subsolului apartin statului, dar statul sunt oamenii acestei tari, inclusiv cei prezenti si nu poate fi hotarata soarta acestor bogatii doar de o mana de oameni, cu atat mai mult cu cat aceste decizii pun in pericol vietile si viitorul a sute, mii si chiar zeci de mii de oameni. Ghilea a reamintit faptul ca in Constitutie nu scrie nicaieri faptul ca pentru exploatarea gazelor de sist trebuie distruse Baile Felix si Baile 1 Mai. Domnul senator a mai amintit si faptul ca exista o rezolutie a Consiliului Europei in care se fac recomandari pentru efetuarea unui studiu de impact in ceea ce privesc conscintele acestor actiuni asupra apei, aerului si solului, precum si informarea corecta si amanuntita a populatiei si consultarea acestora, daca sunt sau nu de acord cu ceea ce ar urma sa se intample in ccazul demararii explorarii-exploatarii gazelor de sist. Ghilea a reamintit faptul ca in Baile Felix - Sînmartin oamenii nu au fost consultati, dimpotriva li se interzice acest lucru, prin blocarea oricarui demers in ceea ce priveste organizarea unui referendum.

Dupa cele doua alocutiuni a mai luat cuvantul unul din reprezentantii locuitorilor din Baile Felix, Dl Vasile Tomoiaga., care afirmat ca este de nepermis sa se distruga o statiune ca Baile Felix doar pentru ca cineva doreste  acest lucru si dat asigurari ca in Baile Felix nu vor exista niciodata sonde.

Dupa ora 15:30 participantii la miting au inceput sa se retraga catre case, perfecta liniste.

Mai trebuie amintit faptul ca in zona au fost prezenti si reprezentantii organelor represive, politisti si jandarmi, intr-un numar nesemnificativ, care insa nu au avut nimic de facut.

..............................................................................................................................................


Invitatie pentru cei care nu doresc distrugerea statiunii Baile Felix !


Veniti cu mic cu mare sa va exprimati in legatura cu proiectul de explorare-exploatare a Gazelor de sist din perimetrul EX-3 Băile Felix, azi 21 decembrie 2013 - ora 14:00 in parcul central din Sînmartin.
Azi, la 24 ani de la Revolutia din 1989, din pacate democratia este calcata in picioare de guvernul actual cu ajutorul reprezentatului acestuia in teritoriu doar pentru a duce la bun sfarsit un proiect care este dorit numai de ei. Parerea celor direct implicati si afectati NU conteaza!
Impotriva acestui mod de comportament va trebui sa reactionam!
Asadar sunt invitati la miting toti cei care considera ca bogatiile tarii apartin poporului si nu exclusiv statului, asa cum sustine reprezentantul guvernului pentru judetul Bihor. Sunt asteptati si cei care considera ca au dreptul sa se impotriveasca unui proiect care le ameninta sanatatea si existenta.
Veniti in numar cat mai mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trimite comentariul tau legat de acest subiect